Wie zijn wij

Wij zijn Adele Yedema en Lisette de Wit, 2 zussen die er al langere tijd over droomden om samen een bedrijf op te zetten. We werken allebei al 35 jaar met kinderen. Adele voorheen als ambulant begeleider en coach en Lisette als leerkracht in het basisonderwijs.
In al die jaren merkten we steeds meer dat ons hart vooral uitgaat naar kinderen die het moeilijk hebben. Kinderen die rond lopen met hun ziel onder de arm. Vaak was er dan sprake van een verliessituatie die maakt dat kinderen zich ongelukkig voelen.
Lisette: Toen ik een leerling in de groep had waarvan de vader overleden was maakten we in de klas een herinneringshoekje. Ik zag dat ze daar vaak even naar toe liep om naar de foto van haar vader te kijken. Ook was ze blij met de tekeningen die haar klasgenootjes voor haar maakten. Dit was wat ik haar als juf kon bieden, maar eigenlijk was het niet genoeg. Ik probeerde binnen de mogelijkheden haar 1 op 1 te ondersteunen maar op school is daar de tijd niet voor. Die tijd wil ik wel hebben en dat was voor mij een reden om een praktijk creatieve rouwverwerking voor kinderen te beginnen.
Adele: Ik zie het jongetje nog voor me, boos, altijd ruzie met zijn zusjes, problemen op school en bij de voetbal. In gesprekken met zijn ouders werd duidelijk dat zijn opa twee jaar geleden was overleden en hij een goede band met hem had. Zou daar zijn gedrag vandaan kunnen komen? Wat me vooral trof was hoe alleen deze jongen zich voelde met zijn emoties en hoe daar door de buitenwereld op gereageerd werd. Hij was voor mij de reden me te specialiseren in rouwverwerking bij kinderen.
Het is mooi om te zien dat kinderen veerkrachtig zijn als je samen met ze een vorm vindt waardoor ze zich kunnen uiten.
Na de training creatieve rouwverwerking wisten we, dit is de manier om met kinderen aan het werk te gaan. Creatief bezig zijn geeft vorm aan gevoelens en gedachten waardoor ze makkelijker onder woorden te brengen zijn.

Missie
Onze missie is om kinderen die te maken krijgen met de dood te ondersteunen. Kinderen kunnen het gevoel hebben de weg kwijt te zijn. Hebben allerlei emoties die wellicht nieuw voor ze zijn. Laten boos, opstandig, verdrietig of teruggetrokken gedrag zien. Hoe ga je als ouders met deze verlieservaring om? Hoe help je je kind daarbij? Wat moet ik als ouder doen? Wij zorgen voor antwoord op deze vragen zodat jij en je kind weer vertrouwen in de toekomst krijgen.

Visie
Veel ouders houden kinderen uit liefde en bescherming weg van verdriet, pijn en rouw. Maar wij zijn er juist van overtuigd dat kinderen heel goed kunnen leren om met verlies om te gaan mits ze daar de juiste begeleiding in krijgen, hetzij door ouders of externe hulp.

Waarom zou je voor ons moeten kiezen
Ken je het programma: 'De taarten van Abel?' In dit programma praat 'Abel' met kinderen terwijl ze een taart bakken voor iemand die ze lief hebben.
Doordat ze tegelijkertijd met hun handen,  hun hoofd en hun hart bezig zijn, praten ze makkelijker over dat wat ze bezig houdt.  
Bij ons zijn creatieve werkvormen de taart, het middel waarmee we werken. Alles kan en alles mag op creatief gebied. We kijken wat er bij jouw kind past. Het kan zijn dat we gaan schilderen of knutselen in ons atelier, of we lopen naar het bos. We kunnen natuurlijk buiten ook een andere activiteit zoeken die past bij het doel van dat moment.
Door onze begeleiding krijgen kinderen weer vertrouwen in zichzelf en merken dat het lukt om ook zonder degene die is overleden door te gaan met hun leven.

Nog even iets persoonlijks:

 

Adele: Samen met mijn man Theo heb ik 3 kinderen en een ondeugende hond. Ik geniet van samen eten met het hele gezin aan een lange tafel, buiten werken in de tuin, zingen, luisteren naar muziek, kamperen en creatief bezig zijn. Op dit moment ben ik bezig met een extra post HBO opleiding: Omgaan met verlies.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisette: Ik woon samen met Erik op onze verbouwde boerderij.
In onze boerderij zit ook ons atelier. In mijn vrije tijd ben ik vaak creatief bezig. De laatste opleiding die ik hierin gedaan heb is realistisch schilderen.
Ook ben ik bezig met de tekeningen voor een prentenboek over rouw dat Adele en ik samen geschreven hebben.
Mijn droom is om een hulphond op te leiden zodat hij ingezet kan worden in de praktijk.

Hebben jullie als gezin te maken met een verliessituatie omdat er iemand is overleden, herken jij als ouder je kind in bovenstaand verhaal en ben je op zoek naar hulp?
Meld je dan aan voor een gratis ‘Keerpunt-gesprek' waarin we je een aantal tips geven en kijken naar wat jouw kind nodig heeft.